Aktiviteter for barn

Kubb regler: slik spiller du kubb


Kubb er et morsomt og enkelt spill som det sies at oppstod blant vikinger som kjedet seg. Man trenger imidlertid hverken blodøks eller skjegg for å spille kubb, og spillet er perfekt i hagen eller i parken. Man kan alltids finne frem materialer og sag og lage kubbspill selv, men det enkleste er nok å plukke opp et ferdig sett i butikken (lekebutikker/Biltema/Europris e.l.) til ca kr 150,-. De pengene kan du ha det virkelig mye moro for!

Antall spillere i kubb: Mimimum 2, max 12. Det spilles med 2 lag.

Størrelse på bane i kubb: 5 x 8 meter (eventuelt 4 x 6 meter ved liten plass).

Utstyr i kubb: 1 komplett kubb-sett består av 10 kubber, 1 konge, 6 kastepinner, samt 4 hjørnepinner.

Regler kubb – slik spiller dere:

Sett opp banen slik illustrasjonen under viser:

Bane, regler og utstyr i kubb
Oppsett av bane i kubb, samt dimensjoner på utstyr. Illustrasjon: Veiskillewiki.laiv.org

Kubbspillets gang:

Del dere i 2 lag. Lagene står bak kubene på hver sin side av banen. Målet med spillet er å kaste ned alle kubbene på motsatt side av banen, før man så kaster ned kongen (som står i midten). Hvis man treffer kongen så den velter FØR man har kastet ned alle kubbene, har man tapt spillet. 

Lag 1 starter med å kaste alle kastepinnene (laget som har turen, får kaste med alle 6 kastepinner hver gang). Med dem skal de forsøke å velte motstanderlaget kubber med en kastepinne. Man står bak sine egne kuber når man kaster. Kun underarmskast er tillat. Pinnen skal holdes i enden, og den andre enden skal peke i kasteretningen. Last med pinnen på «tvers» eller kast hvor pinnen roterer som en rotor i lufta er IKKE lov. Pinnen skal holdes i den ene enden, og får ikke kastes slik at den roterer.

Lag 2 skal nå kaste alle kubbene som veltet over på banehalvdelen til lag 1 (samme type underarmskast). Kubbene settes opp der de lander (der foten på kubben ligger). Hvis kubben lander utenfor banehalvdelen til lag 1, får lag 2 to nye forsøk på å treffe innenfor banehalvdelen. Hvis kubben fremdeles ikke treffer innenfor, har lag 1 mulighet til å plassere kubben hvor de vil på sin egen banehalvdel.

Nå er det lag 2 sin tur til å kaste kastepinnene fra sin baselinje. Nå skal lag 2 forsøke å felle kubbene som er plassert UTE på banehalvdelen til lag 1 (de de selv kastet over i sted). Først etter at kubbene ute på feltet er felt, skal de felle kubbene på motstanderens baselinje. Hvis en basekubb (en kubb på streken) velter før alle feltkubber er tatt, reises basekubben opp igjen.

Nå er det lag 1 sin tur til å kaste alle de felte kubbene over på lag 2 sin banehalvdel, der de så settes opp  (på samme måte som lag 2 kastet felte kubber over til lag 1 i forrige runde).

Om et lag ikke klarer å kaste ned alle feltkubbene, får motstanderlaget gå frem til den fremste feltkubben på egen banehalvdel, og kaste derfra. Dermed blir avstanden over til kubbene som skal kastes ned p åmotstanders halvdel (og baselinje) kortere.

Spillet fortsetter med veksling mellom lag 1 og lag 2. Når et av lagene har felt alle kubbene på motstanders halvdel, både kubbene på feltet og kubbene på baselinjen, er det kongen som står for tur. Nå skal laget prøve å kaste ned kongen med de resterende kastepinnene. Alle kast mot kongen skal gjøres fra baselinjen. Hvi man ikke klarer å kaste ned kongen, går turen tilbake til motstanderlaget, som forsetter der de slapp i forrige runde.

Laget som først feller alle kubbene på motstanders halvdel OG kongen, er vinnere av spillet!

Lykke til med kubbspillet – og ha det gøy!

 

Legg inn en kommentar